Pippi Dlhá Pančucha - Astrid Lindgrenová

06.01.2013 22:07

Keď Astrid Lindgrenová písala svoje príbehy o Pippi Dlhej pančuche, iste netušila, koľko kamarátov toto neposedné červenovlasé dievča vo veľkých topánkach bude mať. Od roku 1945 vyšli príbehy Pippy v sedemdesiatich jazykoch vo vyše 100 krajinách sveta.
A čítajú ich nielen deti, ale aj dospelí, hoci tí tak trochu potajomky, aby ich deti nevideli, ako sa schuti zasmejú na šibalstvách a nezbednostiach malej výmyselníčky. Aj ja sa k týmto príbehom rád vraciam.
Asi je to tým, že každý z nás by chcel mať kamaráta, ktorému nerozkazujú rodičia, môže vaľkať cesto na kuchynskej dlážke, či pozvať kamarátov na šálku kávy do koruny stromu. Pri ktorom sa nič nedeje, ak sa dačo rozbije, pretože každá rozbitá vecička okamžite získa nové poslanie. A kto z nás by nechcel kamaráta, ktorý zatočí s celou bandou bitkárov a poradí si aj s policajtami?!
V normálnom živote nemáme veľmi šancu takého kamaráta nájsť, preto ho hľadáme v knihách.
Okrem toho, že Pippi bude našou kamarátkou od prvého momentu, ako sa s ňou zoznámime, získame vďaka nej aj mnoho užitočných vedomostí. Napríklad, ako sa máme správať v škole a načo je vlastne taká škola dobrá. Alebo ako zvládnuť pozvanie na čaj a spoločnosť distingvovaných dám, ako prežiť cirkusové predstavenie a poradiť si so zlodejmi, či duchmi. Mňa osobne najviac pobavil návod, ako servírovať pečené prasiatko.
Pippi je však predovšetkým hľadačka Každý deň a celý svoj život hľadá. Niečo pekné, niečo dobré. A každý deň to aj nachádza. Asi preto, že jej mama je anjel v nebi a jej otec bude určite stroskotaný námorný kapitán, ktorý sa stal černošským kráľom.
Je to všetko úplná pravda. Tak, ako je pravda, že Pippi oslavuje narodeniny. Deviate. Opäť. Tak ako každý rok od roku 1945, kedy knižka Pippi Dlhá Pančucha vyšla po prvýkrát.
Ak ste príbehy Pippi ešte nečítali, knižku nájdete v čajovni Arboraetas. Ale čítajte rýchlo, lebo už sa tvorí rad a v tom rade bude každý rád, keď mu Pippi povie: Ahoj, kamarát!

 

J. Zaťovič