Vidí ma Boh aj potme? - Neal Lozano

08.10.2012 16:13

 

Pre deti je svet zázračný...

Začnem úplne z iného hrnca.  


V školskej jedálni v cirkevnej škole ležali na táckach krásne jabĺčka. Pri nich upozornenie: Vezmi si iba jedno jabĺčko! Boh sa pozerá!
Na druhom konci tej istej jedálne ležali na inej tácke čokoládové tyčinky. A pri nich detskou rukou pripísané: Zober si koľko chceš, Boh dáva pozor na jabĺčka!

Pred deťmi sa vynárajú každé ráno zložité a vážne otázky, na ktoré hľadajú odpovede.
Malá Anna mi hneď prirástla k srdcu. Je v nej trochu zvedavosti každého dieťaťa, ktoré poznám. Je v nej kúsok nehy, akú nám dokážu dať iba malé deti. A je v nej aj veľa otáznikov, tak ako v každom dieťati.
Niekedy stačí zhasnúť svetlo. V tme dostávajú veci iné rozmery a blízki ľudia sa zavše vzďaľujú. Ako Annin dedo, ktorý po bozku a modlitbičke zatvoril dvere. Možno sa len šiel posadiť do kresla, možno by sa napil vody alebo iba tak postál pri okne a ešte raz prežíval radosť z prítomnosti svojej vnučky.
Niekedy stačí zhasnúť, aby sa vynorila otázka, ktorá súrne potrebuje odpoveď, inak dieťa nezaspí. Poznajú to asi všetci rodičia.
Tak teda: Vidí ma Boh aj potme?
Stačilo by povedať áno. Ale keď tomu nechceme veriť my, dospelí, ako by sa s takou odpoveďou mohlo uspokojiť malé dievčatko.
Tak urobíme experiment. Zatvorte oči. Čo vidíte? A čo cítite pod rukami?
Anna cítila tvár a bradu a zdalo sa jej, že je trochu iná, ako keď sa otvorenými očami pozerala na deda. Asi to bude tak, že ten, koho vnímame potme, koho sa dotýkame, nie je iba ten, koho vidíme pri svetle. Je teda možné, že v každom z nás je kúsok posolstva nášho Boha, ktoré máme odovzdať svojim blízkym. Preto sa na nás asi Boh pozerá aj potme. Aj vtedy, keď by mal dávať pozor na tie jabĺčka.
Pre tých, čo žijú v pokoji a v láske je boží pohľad príjemný, nemajú čo skrývať.

Ak chcete poznať odpoveď na otázku z titulu, prečítajte si knihu Neala Lozana Vidí ma Boh aj potme? Nájdete ju v knižnici čajovne Arboraetas v Petrovciach nad Laborcom alebo si ju môžete objednať vo vydavateľstve Kumran (www.kumran.sk)

 

J. Zaťovič